Nationale Unie 
uw partijJankie nieuwe voorzitter Nationale Unie

door Eric Mahabier

De Ware Tijd, 28/05/2010

 

 

Paramaribo - De Nederlander Mahin Jankie is per 26 mei de nieuwe voorzitter van de Nationale Unie. Hij volgt daarmee Paul van Leeuwaarde op die sinds de oprichting van de partij in 1987 voorzitter was. Het besluit tot opvolging werd in april dit jaar genomen op een algemene ledenvergadering. De ledenvergadering had beslist dat Van Leeuwaarde tot en met 25 mei als voorzitter zou aanblijven.

“Het is uniek dat een Nederlander voorzitter is van een in Suriname gevestigde politieke partij”, reageert Jankie. Hij vervulde voordien de functie van secretaris-generaal in de partij. Eerder verklaarde voorzitter Jennifer van Dijk- Silos aan de krant dat Jankie wel voorzitter van de partij kan worden, maar dat hij als Nederlander geen kiesrecht heeft. Jankie zegt zich de komende periode sterk te maken voor een sterke buitenparlementaire oppositie. 

dWTarchief
Paul van Leeuwaarde en Mahin Jankie nemen enkele documenten door van de Nationale Unie. Leeuwaarde is afgetreden als partijvoorzitter en wordt opgevolgd door de Nederlander Jankie.-.


De Nationale Unie zal sterk haar stem laten horen over vraagstukken als naleving van de Toescheidingsovereenkomst, visumvrij reizen van Surinaamse Nederlanders naar Suriname, verlaging van de vliegtarieven op de Mid-Atlantische route en verandering van het kiesstelsel. Jankie benadrukt dat zijn aanstelling als nieuwe voorzitter niets te maken heeft met de enorme nederlaag die de Nationale Unie bij de verkiezingen heeft geleden. De partij haalden landelijk slechts 149 stemmen. Van Leeuwaarde zegt dat het besluit genomen is om verjonging in de partij te doen plaatsvinden.
Van Leeuwaarde benadrukt dat hij nimmer gesteld heeft in het parlement zitting te willen nemen en juist steeds anderen daartoe de gelegenheid heeft gegeven.

Hoewel de partij enkele keren aan de verkiezingen heeft deelgenomen stelde hij na aandringen van de leden zich pas bij de verkiezingen van 2010 kandidaat. “Bij mij ging het niet om in de assemblee te komen, maar om te wijzen op de vervallen Kiesregeling en de ongelijkheid in ons kiesstelsel”. Van Leeuwaarde vindt dat de Kiesregeling niet rechtsgeldig is, omdat de assemblee die bij de verkiezingen van 1987 is aangetreden verzuimd heeft een wet goed te keuren om decreten te doen omgaan in wetten. “Maar met die strijd ga ik door.

Ik ga met wat juristen na in hoeverre ook deze verkiezingen rechtsgeldig zijn, want ik blijf zeggen die hele Kiesregeling is vervallen”, zegt de gewezen voorzitter van de Nationale Unie.-. http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=76329


© 2000 - 2012 powered by
Doteasy Web Hosting